Hvorfor eie, når du kan leie?

Ord som “vintage” og “retro” har alltid vært der, men betydningen har endret seg. Nå forbinder man de to ordene med miljø og bærekraft.


I stedet for å dra på et fysisk loppemarked eller på en bruktbutikk, kan du nå bruke tjenester som Finn, Tise og Facebook Marketplace. Disse har endret “second hand” konseptet og gjort det tilgjengelig og enkelt å handle mer miljøbevisst. 

Men hva om du ikke trengte å kjøpe i det hele tatt, men heller kunne leie? 

I en undersøkelse gjort av Klarna, kommer det frem at 1 av 4 under 30 år ønsker å leie sport- og fritidsutstyr kontra det å kjøpe/eie det selv. Dette er en stor internasjonal trend som også er i ferd med å innta Norge. Men det er ikke kun i denne kategorien vi er interessert i å leie.


Sports- og fritidsutstyr 

En av de som følger denne trenden er BUA.

BUA er en organisasjon som ønsker at flere unge skal kunne drive med ulike aktiviteter uten å øke forbruket. De har i dag over 170 utstyrssentraler rundt omkring i landet.  

Det dukker stadig opp nye digitale plattformer som tilbyr ulike tjenester der du kan leie det du har behov for, når du har behov for det. 


Klær

Tekstilbransjen regnes som en av de store miljøverstingene, og holdninger som at det er en “moteglipp” å bli fotografert i samme antrekk to ganger, eller "aldri bruk samme antrekk to ganger" har vært i omløp også lenge før sosiale medier. Etter at sosiale medier gjorde sitt inntog utpå 2000-tallet, tenderer vi til å dokumentere og poste bilder av oss selv og hverandre. Dette noe som har forsterket disse holdningene, godt oppmuntret av større klesprodusenter og motehus. Her er noen harde fakta:

  • Klesindustrien slipper ut mer drivhusgass i volum enn all flytrafikk og sjøfart i verden. 

  • Klesindustrien står for 8 prosent av verdens klimagassutslipp. 

  • Nordmenn kjøper i snitt 63 plagg hver. Hvert år.  


FJONG er et selskap som tilbyr leie av klær. Her kan du finne antrekk til spesielle anledninger, og du kan også abonnere på x-antall plagg i måneden. 

Og hvis du absolutt må kjøpe noe, hva med å sjekke Finn.no eller Tise før du tar turen til klesbutikken? Brukt er også bra. Kanskje til og med bedre.


Verktøy 

Flere og flere butikker som selger verktøy har begynt med utleie. Dette fordi man både når ut til nye målgrupper men også fordi det er en etterspørsel. Tenk deg selv, hvor ofte bruker du egentlig en drill? Ikke så veldig ofte kanskje, men en gang i blant må et bilde eller en hylle opp på veggen. 

Hvis det ikke er en butikk i nærheten som driver med utleie, kan du spørre noen i familien din, venner eller naboen. 


Bil 

Hvorfor eie en bil når den står i ro 23 timer i døgnet? Er det ikke bedre da å leie en bil når du skal på de lengre turene? Tjenesten Getaround (tidligere Nabobil) har eksplodert de siste årene. Det er både økonomisk smart og ikke minst miljøvennlig å dele mer på det vi har. 

Det er en klassisk vinn-vinn situasjon, som sparer både miljøet og lommeboka. Så før du kjøper noe nytt, still deg selv dette spørsmålet: Kan det leies, lånes eller kjøpes brukt? 

 
 
Previous
Previous

Hvordan blir avfall en ressurs?

Next
Next

Plastemballasje, hvor rent må det være?